Historisch Bronsgieten

Ik houd mij bezig met bronsgieten op historische wijze. Bronsgieten is het gieten van voorwerpen van het metaal brons. Ik smelt het brons door een smeltkroes met metaal te plaatsen in een oventje gestookt met houtskool. Het vuur wordt met behulp van handbediende, zelfgemaakte blaasbalgen opgestookt tot ruim boven de 1000 graden Celsius!

Ik demonstreer het bronsgieten regelmatig tijdens evenementen en op vaste locaties. Kijk op de pagina over demonstraties voor meer info hierover.

Prehistorisch bronsgieten

BronsgietenDe nadruk bij ons bronsgieten ligt op het gebruik van methoden en technieken uit de Bronstijd. Dit is de periode uit de prehistorie toen het gebruik van IJzer nog niet bekend was. In Nederland was dit van ongeveer 2000-800 v. Chr. In deze periode werd voor zover bekend vooral gebruik gemaakt van ovens waarbij de lucht van bovenaf toegevoerd werd, door een aardewerken pijp genaamd een tuyère (te zien op de afbeelding). Deze techniek is vrij moeilijk, omdat de afstand tussen de opening van de tuyère waar de lucht uit komt en de smeltkroes zeer nauw komt. Te klein, dat komt de lucht de dicht op het metaal en koelt het alleen maar af, te groot en de hitte komt niet diep genoeg.

Brons

Het metaal Brons is een legering (mengsel) van koper en tin. Koper heeft een hoog smeltpunt van 1083 graden Celcius, waar tin al smelt bij 232 graden. Door tin toe te voegen aan gesmolten koper wordt krijgen we brons en wordt het smeltpunt ten opzichte van het koper verlaagd. Brons met de veel gebruikte verhouding van 90% koper en 10% brons heeft een smeltpunt van ongeveer 1000 graden. Brons is ook veel harder dan koper en tin los zijn.